Eines per comunicar-nos al web
Publicat per
Amadeu Sanz
a
8:34 a. m.
0
comentaris
Etiquetes de comentaris: curset
Des de fa un temps, tant a La Paraula Nostra com ací, venim fem servir els linkroll que forneix del.icio.us per a injectar dinàmicament els enllaços als llocs que visitem i ens agrada guaitar-hi. Però aquest mètode no permet tindre en la pàgina del bloc les actualitzacions que van donant-se en ells i cal recórrer a un agregador extern o un lloc web que faça aquesta funció. Aquests llocs, d’una manera o altra, ofereixen aquest servei d’embeure, amb una petita porció de codi, normalment javascript o flash, els fluxos d’actualització que prèviament hi has creat. Però em trobava amb alguns problemes sempre: un era que, en quasi tots, en traslladar l’script al bloc també es trasllada amb ell alguna característica de l’estil sobre el qual no sempre és possible tindre control o, en el pitjor dels casos, tot el widget s’importa amb un layout complet del tot diferent al disseny del bloc. En aquells que eren més transparents quant als estils que incorporen, de vegades resulta complicat poder fer-ne un digest, un conjunt de fluxos agrupats en un únic widget.
El primer que vaig intentar va ser el fantàstic FeedBurner, sobre el qual està bastit el millor lloc de feeds en català, el Blocs de Lletres. Aquest lloc és un exemple del que es pot fer amb bon gust i hores per davant, un bon grapat de fluxos i un domini notable del codi xml i css. Però no era la meua pretensió fer un lloc amb aquella complexitat, sinó només fer un índex per al nostre ús particular i per a qui ens visitara i volgués fer-lo servir. Volia una cosa més modesta, més amanoseta, que ocupara un espai igualment modest en el conjunt del nostre bloc.
Vaig intentar-ho amb alguns serveis que, per altra banda, poden resultar ben útils en moltes de les ocasions que s’utilitzen: Feevy, FeedRider, BlogRolling, FeedYes, i algun altre, a més de l’esmentat FeedBurner, i amb els quals, fent els ajusts necessaris, també podria fer-se d’una manera semblant.
Però al final em vaig decidir per FeedDigest, que em permetia:
Publicat per
Amadeu Sanz
a
2:12 p. m.
2
comentaris
Etiquetes de comentaris: tutorials
NOTA: Aquesta activitat la vam realitzar al curset de web 2.0 a l'IES E. Merello el passat 21 de novembre. El trasllade ací per a mantindre unificats els materials. És una activitat que pretén ser suggeridora i engrescadora per al professorat no avesat en TIC. Amb la seua tasca de resposta oberta es pretén explorar quins són els conceptes previs de què partim.
Publicat per
Amadeu Sanz
a
10:34 a. m.
6
comentaris
En aquest breu tutorial aprendrem
Els marcadors socials no són res diferent dels favorits que normalment anem registrant amb els nostres navegadors. Quan visitem un lloc que ens agrada, volem recordar-ne l'adreça per poder tornar-hi més endavant. D’aquesta manera, a poc a poc, ens anem fent una col·lecció més o menys ordenada de fonts d’informació sobre els temes que més ens interessen. Però aquestes fonts resten per al nostre ús personal, sense que el nostre treball de recerca i descobriment puga ser compartit per la comunitat.
La idea que hi ha darrere del web 2.0 és la democratització del coneixement per mitjà de l’organització horitzontal de la xarxa. Tots formem una comunitat en la qual compartim el poc o molt que descobrim, i tots col·laborem en l’organització d’aquest saber. Els marcadors socials contribueixen a aquesta tasca perquè
Això es fa mitjantçant els tag, o etiquetes.
Què són els tag?
Els tag, o etiquetes, són paraules que nosaltres trobem rellevants o descriptives dels nostres llocs favorits. Es pot usar una paraula o una llista de paraules per a descriure i etiquetar un lloc –amb un procediment semblant al que seguiríem per a descriure una persona–.
Bloc is bloc podria tindre, entre altres que se’ns puguen ocórrer més tard, a nosaltres o a d'altres persones, etiquetes com web2.0, tutorial, eines, educació, webquest. Podeu anar pensant quines serien les etiquetes més adequades per a assignar al vostre bloc.
Llocs per a compartir
Hi ha molts llocs on podem crear la nostra col·lecció de favorits i compartir-la amb tot el món. Feu una cerca per la xarxa i els trobareu: n'hi ha de molts tipus, a vegades especialitzats en una qüestió o en una afició, com ara Flickr!, que ja coneixeu, i que en la pràctica funciona com una xarxa de marcadors socials específics de la fotografia.
Dos dels llocs més potents, i també amb més tradició, són Technorati i del.icio.us. Nosaltres veurem com funciona aquest últim i provarem algunes de les eines que subministra. Després, podeu investigar quin és el sistema que més s’adapta a les vostres necessitats i gustos.Com sempre, al vostre aire!
Ens creem una pàgina de favorits a del.icio.us
Comencem per accedir a la pàgina d’inici de del.icio.us.
Punxeu a les imatges i les veureu més grans.
Des d’ací ja podem veure algunes de les pàgines que la gent està afegint al corpus d’informació que manega el sistema. Per a fer ús de les seues funcionalitats hem de fer l’habitual procediment de registre on se’ns demana un nom d’usuari, una clau de pas –no oblideu apuntar-la–, una adreça de correu electrònic vàlida, etc.
La particularitat d’aquest procés és que ens indica que hem d’instal·lar un poc de codi a l’ordinador: es tracta de dos botons que apareixeran en la barra del nostre navegador i que ens permetran accedir directament a la nostra pàgina de favorits i anar afegint-ne conforme naveguem. Una vegada hem completat els passos, el nostre navegador hauria de tindre un aspecte paregut a aquest, depenent del navegador o el sistema operatiu que utilitzeu:
Aleshores, ja podem començar a agregar favorits.
En primer lloc, si som a casa amb el nostre navegador carregat de favorits que hem anat acumulant al llarg del temps, podem senzillament importar-los en del.icio.us. Podeu fer-ho a casa tranquil·lament. Ara el que farem és salvar algun favorit mentre naveguem. Podeu fer-ho amb aquesta pàgina o amb qualsevol altra que vos agrade.
Des de la pàgina que vulgueu incorporar al vostre del.icio.us, premeu el botó TAG o post to del.icio.us, segons el que tingueu instal·lat
Se’ns obre una finestra amb una sèrie de camps per a emplenar. Els camps url i description ja estan emplenats per defecte i en la majoria dels casos no ens caldrà tocar-los.
A continuació, hi ha el camp notes, on podem fer unes ratlles que descriguen el lloc. Açò és útil per a quan tenim molts favorits i no recordem de què tractava cadascun d’ells.
Després, i açò és molt important, hem d’escriure els tags o etiquetes que trobem rellevants per a aquesta pàgina. A vegades, si aquesta pàgina ja ha estat marcada amb anterioritat, el sistema ens suggereix els tag que altres persones han utilitzat. Podem punxar damunt d’ells per tal d'incorporar-los. Quan haurem creat una xarxa amb altres persones, podrem afegir aquest favorit a la seua llista.
Per a veure els nostre favorits, punxem el botó my del.icio.us o l’enllaç your bookmarks que hi ha a cada pàgina de del.icio.us.
Compartir els favorits
Podem compartir els nostres favorits fent-los arribar la vostra adreça de del.icio.us, que tindrà un aspecte paregut a aquest :
http//del.icio.us/el-teu-nom-d’usuari
Podeu vore els meus favorits a
http//del.icio.us/amadeu
També podeu crear un link roll i embeure’l al vostre bloc. Vegem com fer-ho.
Fem un link roll amb del.icio.us
Punxem a l’enllaç que hi ha a la part superior de la dreta, on diu settings. Això ens ha de donar accés a un índex amb totes les funcionalitats del nostre del.icio.us. Hi ha moltes particularitats per a investigar ací: podeu editar el vostre perfil, canviar la paraula de pas, editar els vostres favorits… Ara nosaltres punxarem on diu link rolls, en la llista que hi ha sota el nom Blogging.
Així accedim a la pàgina on configurarem el nostre link roll.
Entre les opcions de presentació que tenim, haurem de triar:
Conforme aneu fent les vostres eleccions, a la dreta podreu veure una previsualització de com us quedarà el link roll.
Quan el tingueu definit i al vostre gust, només heu de copiar el fragment de codi que apareix a la part superior de la pàgina.
Amb aquesta porció de text, ja podeu accedir als paràmetres de format del vostre bloc i afegir un element nou de pàgina, del tipus html/javascript. En el camp més gran, enganxeu el codi que heu copiat de del.icio.us.
Deseu i ja teniu el vostre flamant link roll al bloc. A partir d’ara, cada vegada que creeu un nou favorit a del.icio.us, si conté l’etiqueta o etiquetes amb què heu configurat el vostre link roll, l’enllaç nou apareixerà dinàmicament al vostre bloc cada vegada que hi accedisca algú.
La secció d’enllaçoc Eines per a blocs del Bloc is bloc està construïda d’aquesta manera.
Que us aprofite.
Publicat per
Amadeu Sanz
a
9:14 p. m.
0
comentaris
Avui veurem com crear una pàgina d'inici personalitzada i sindicada, i li donarem contingut amb els widgets que més ens interessen.
Nosaltres ho farem amb iGoogle, però és possible fer-ho igualment amb altres eines, com ara Netvibes.
Publicat per
Amadeu Sanz
a
10:02 a. m.
0
comentaris
En aquest tutorial farem un repàs a les funcionalitats bàsiques que ens ofereix Google Docs i que ens permetran:
Publicat per
Amadeu Sanz
a
8:14 p. m.
3
comentaris
Un fantàstic video que ens convida a entendre l'abast dels canvis que suposen la irrupció del Web 2.0 per a la circulació i l'organització de la informació. El trobe inspirador per a reflexionar sobre les implicacions i conseqüències cognitives, ètiques i polítiques d'esdevindre subjectes del procés de producció del saber quan ens expressem, compartim i publiquem, dins una xarxa horitzontal i no centralitzada. Es titula Web 2.0 ... The Machine is Us/ing Us i, tot i que està en inglis pitinglis, crec que es copsa bé la idea.
Al final, també des del títol, i un poc de biaix, introdueix la fòbia que Kubrik o Mary Shelley tan poèticament ens mostraren a 2001 i a Frankenstein: la por a què la creació humana, la màquina, aprenga i es rebel·le contra el seu creador, l'etern mite de la hybris.
Publicat per
Amadeu Sanz
a
7:40 p. m.
0
comentaris
El passat 24 d'octubre la Begonya i jo vam començar un curset per al CEFIRE de Sagunt sobre usos de la web en secundària. La primera sessió del curset va consistir en una introducció al sistema de blocs de Blogger: els i les assistents havien de seguir el procediment de registre i crear-se el seu bloc. Els resultats, per ara, els teniu ací baix enllaçats.
Montaigne
Apicultura
Treballem al Merello
Filosofia Merello
Cineforam
Literatura y musica/
Xicon
Programación Didáctica
Departament Música IES E. Merello
Parolera
Trip to Dublin
Diari personal/
Curset de blocs
Estudio
Electricidad en linea
Literatura en el IES E. Merello
Merelloies
Maribel
Ximorvedre
Millau
Leonardoconmenius
Dtomatmerello
Publicat per
Amadeu Sanz
a
12:17 p. m.
0
comentaris
Etiquetes de comentaris: curset
Punxeu per obrir el pdf en flash.
És una prova.
Publicat per
Amadeu Sanz
a
7:09 p. m.
0
comentaris
El Sindicat d'edublocs mostra les darreres actualitzacions dels edublocs enllaçats dalt. Els feeds són fornits per RSS Feed Digest.