Eines per comunicar-nos al web

diumenge, de desembre 16, 2007

Una proposta de webquest

NOTA: Aquesta activitat la vam realitzar al curset de web 2.0 a l'IES E. Merello el passat 21 de novembre. El trasllade ací per a mantindre unificats els materials. És una activitat que pretén ser suggeridora i engrescadora per al professorat no avesat en TIC. Amb la seua tasca de resposta oberta es pretén explorar quins són els conceptes previs de què partim.

 1. Comencem


  Avui ens iniciem en les caceres de tresors, també dites webquest.

  Com podem veure, les penes i inquietuds davant els avenços tecnològics no són cap novetat en la història de la humanitat. L'aparició dels llibres va suposar una revolució en la nostra manera de difondre i abastar la informació, i va permetre l'esdeveniment d'allò que entenem per Edat Moderna
  Hom diu que la irrupció de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) està transformant, en una mida pareguda, l'escenari de la nostra cultura, en el sentit que permeten a l'usuari passar a ser un agent actiu de la producció i difusió de la informació.

  Adolescents que enregistren una pel·lícula amb el mòbil i la pengen al youtube; manifestacions convocades per SMS amb unes poques hores d'antelació; aficionats a la fotografia que publiquen les seues fotos i obtenen una resposta (feedback) instantània d'arreu del món; una nonagenària gallega que decideix fer-se un bloc i que resulta ser un dels més exitosos; la possibilitat d'accedir a quasi qualsevol llibre, en qualsevol idioma i rebre'l a casa en pocs dies; un grup de músics que publica i distribueix gratuïtament la seua música i assoleix una audiència superior a la que mai tingueren els Beatles en el seu moment; premsa que opta per obrir-se a la participació de lectors i lectores i publicar els continguts que subministra; i premsa que abandona el tradicional suport analògic imprès i obté més difusió, audiència i influència social i política que molts altres mitjans convencionals…
  I així, innombrables casos.


 2. Què fem el professorat amb tot això?


  Tenim la responsabilitat de formar persones que tindran al seu abast una quantitat d'informació a la qual no ha tingut accés abans cap ésser humà.
  Què en fem, d'aquest poder de transformació, potencialment brutal?
  El controlem?
  El reprimim?
  Ens desentenem?
  L'utilitzem?
  Per a què?
  Com?
 3. Recursos 4. La qüestió  Què és el Web 2.0 per a tu, com a professor/a?


 5. Avaluació


  1. Primer
   Hauràs de redactar un breu text argumentatiu tot responent aquesta qüestió, i després publicar-lo com un article al teu bloc.
   Pots, i deus, fer servir tots els recursos que trobes al teu abast: enllaços a pàgines d'interès, fotos enganxades, vídeos, cites textuals… no te talles.
   Sigues creativa, opina, implica't, busca contradiccions, dificultats… expressa el que penses i el que sents, encara que siga negatiu.

   Faràs aquesta feina per a dimecres vinent, abans de la propera sessió del curset, així que tens temps, però no t'encantes.


  2. Segon
   El dimecres, en la primera part de la sessió, farem una avaluació del que han escrit els nostres companys i companyes. Hauràs de revisar els articles que publiquen les altres participants i hi hauràs de fer, almenys, tres comentaris en aquells escrits que vulgues, siga perquè t'agraden, perquè et disgusten, o perquè són persones pròximes a tu, a la teua discreció.


  Ànim.


 6. Crèdits


  En l'elaboració d'aquesta cacera de tresors han estat de molta ajuda les suggerències d'Antoni Navarro i la paciència de ma filla Úrsula. He fet servir per a redactar-la l'esquema de webquest fornit per Aula 21 i he utilitzat el processador en línia de Google Docs, i el diccionari en línia de Trobat.

6 comentaris:

Begonya Mezquita ha dit...

Et volia felicitar per aquesta versió rabiosament moderna del BsB. Finalment has aconseguit un dels teus objectius: tres columnes, tipografia excelsa i resultats impecables.

Amadeu Sanz ha dit...

Com sempre, moltes gràcies Begonya.

Amadeu Sanz ha dit...

Per cert, quan vulgueu li fem una miradeta als amics de Joan Valls, que els veig una mica blaus.

Begonya Mezquita ha dit...

Allò està més blau i més abandonat... no voldria abusar de la teua amabilitat, que després ens atipem i passa el que passa. Però sé que Manel t'estarà agraït si hi claves la teua maneta. De moment, si vols, te'n faig membre i si podem xarrar una estona, veiem què se'n pot fer: canviar color i plantilla, afegir enllaços d'interés, crear una llicència, en fi. Thank u!

Amadeu Sanz ha dit...

Si ens hem d'atipar, ens atiparem igual, així que val més que aprofitem l'espenta que després ja vindrà l'hivern. Feu un pensament d'un o dos colors i fes un delicious amb els tags que vulgueu, per a fer un link roll.
Què tal un foto de Joan Valls? En teniu?

Begonya Mezquita ha dit...

Oïdo barra, oïdo cossina!

Tic educativa

Eines per a blocs

Webquest / Caceres del tresor

Disseny web

els meus tags a del.iciou.us