Eines per comunicar-nos al web

dimecres, de desembre 26, 2007

Com fer un blogroll amb fluxos d'actualització

Des de fa un temps, tant a La Paraula Nostra com ací, venim fem servir els linkroll que forneix del.icio.us per a injectar dinàmicament els enllaços als llocs que visitem i ens agrada guaitar-hi. Però aquest mètode no permet tindre en la pàgina del bloc les actualitzacions que van donant-se en ells i cal recórrer a un agregador extern o un lloc web que faça aquesta funció. Aquests llocs, d’una manera o altra, ofereixen aquest servei d’embeure, amb una petita porció de codi, normalment javascript o flash, els fluxos d’actualització que prèviament hi has creat. Però em trobava amb alguns problemes sempre: un era que, en quasi tots, en traslladar l’script al bloc també es trasllada amb ell alguna característica de l’estil sobre el qual no sempre és possible tindre control o, en el pitjor dels casos, tot el widget s’importa amb un layout complet del tot diferent al disseny del bloc. En aquells que eren més transparents quant als estils que incorporen, de vegades resulta complicat poder fer-ne un digest, un conjunt de fluxos agrupats en un únic widget.
El primer que vaig intentar va ser el fantàstic FeedBurner, sobre el qual està bastit el millor lloc de feeds en català, el Blocs de Lletres. Aquest lloc és un exemple del que es pot fer amb bon gust i hores per davant, un bon grapat de fluxos i un domini notable del codi xml i css. Però no era la meua pretensió fer un lloc amb aquella complexitat, sinó només fer un índex per al nostre ús particular i per a qui ens visitara i volgués fer-lo servir. Volia una cosa més modesta, més amanoseta, que ocupara un espai igualment modest en el conjunt del nostre bloc.
Vaig intentar-ho amb alguns serveis que, per altra banda, poden resultar ben útils en moltes de les ocasions que s’utilitzen: Feevy, FeedRider, BlogRolling, FeedYes, i algun altre, a més de l’esmentat FeedBurner, i amb els quals, fent els ajusts necessaris, també podria fer-se d’una manera semblant.
Però al final em vaig decidir per FeedDigest, que em permetia:

  1. crear fàcilment un grup de fluxos de diferents llocs en un únic digest i embeure’l en javascript com un element del blogroll;
  2. personalitzar el codi html per a fer-lo coherent amb el disseny del bloc, sense que quasi cap element intrusiu; només incorpora al final del blogroll una petita imatge blaveta amb el logo que enllaça amb el web de FeedDigest i que no he estat capaç de modificar.

Vegem com ho he fet.

  1. Cal, com sempre, enregistrar-se amb un nom d’usuari, password, etc. al web FeedDigest.



  2. Per crear el primer digest, cal entrar un flux d’actualització que previament haurem obtingut del lloc que volem incorporar. Una vegada aquest primer feed ha estat acceptat, li donem un nom significatiu al digest, triem una plantilla –la que ve per defecte ens val per ara– i anem al final de la pàgina on guardem els canvis. De moment encara no podem afegir més feeds.


  3. Si baixem més avall, podem triar una plantilla i veure’n una previsualització aproximada de com ens quedaria al bloc.


  4. Quan el tenim guardat podem, ara sí, afegir els fluxos que vulguem que aparaguen agrupats.


  5. Ara podem repassar la configuració del digest: l’orde, ascendent o descendent, en què volem que aparaguen les actualitzacions; la nostra zona horària; el nombre d’ítems que ha d’incloure, fins a un màxim de vint-i-cinc; la codificació de l’eixida –la UTF-8 que ve per defecte és l’adequada per a les llengues del nostre entorn–.


    Si baixem més avall, podem triar una plantilla i veure’n una previsualització aproximada de com ens quedaria al bloc.


  6. Si teniu nocions d’html, podeu també accedir a les opcions avançades de personalització des d’ací. Si esteu satisfets, tornem al nostre Panell de control punxant sobre Your Control Panel al cantó superior esquerre de la pàgina.


  7. Des del Panell de control, expandim, en punxar sobre el nom, la finestra del nostre digest:


  8. I punxem sobre Get inclusion code for your page. En la pàgina següent copiem el fragment de codi que més ens apanye –podem triar entre diferents formats; el més funcional en qualsevol situació, per ara, és l’html/javascript–,


  9. i l’enganxem en la plantilla del nostre bloc on volem que aparega.

Podeu veure un exemple de com queda a la vostra dreta, al linkroll titulat Sindicat d’edublocs.
El servei, en la seua modalitat gratuïta, té algunes limitacions quant al nombre de digest que és possible crear, com a la quantitat de fluxos que s’hi poden incorporar en cada digest, però per a un bloc de les dimensions d’aquest, de moment ja va bé.
Salut.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Sens dubte, en la meua opinió, t'has decidit pel millor, el Feed Digest. Però si vols afinar els resultats de diverses fonts XML, hi ha una ferramenta relativament nova i molt innovadora. Es tracta del Yahoo Pipes, que sembla molt difícil inicialment però prou accessible si ens basem en els esquemes que ja han creat gent més experta. Felicitats pel bloc

Amadeu Sanz ha dit...

Gràcies, Josep. En efecte, el Yahoo Pipes és un dels que també havia estat mirant però, com bé dius, em resultava una mica complicat d'entrada i me'l vaig deixar per a més endavant. L'havia vist en acció en alguns llocs, com ara Darabuc, em sembla, i té una pinta fantàstica.
Gràcies de nou.

Tic educativa

Eines per a blocs

Webquest / Caceres del tresor

Disseny web

els meus tags a del.iciou.us